8 tips til at vælge voksenuddannelse

12.05.2017

NU skal det være! Du er over 25 år og vil gerne i gang med en uddannelse. Men hvordan vælger du lige den rette? Her får du 8 gode råd til, hvordan du vælger den voksenuddannelse, der er den helt rigtige for dig.

8 tips til at vælge voksenuddannelse

1. Hvad brænder du for?
Hjælper du familie og venner med at bygge hus, fordi du ikke kan lade være? Fremtryller du kager i køkkenet, elsker du at fremdyrke stiklinger i drivhuset, eller er der noget helt andet, du brænder for? Tag en stille stund. Tænk og mærk efter. Hvad synes du er rigtig interessant at arbejde med? Skriv det ned på et ark papir og se, hvad det peger i retning af uddannelsesmæssigt. 
 

 2. Har du erfaring fra tidligere?
Måske har du nogle kompetencer fra et tidligere job, som du gerne vil bruge i fremtiden. Har du hygiejnebevis og har arbejdet i køkkenet i den nærliggende børnehave? Har du arbejdet ufaglært i en håndværksvirksomhed i en årrække eller måske styr på kundebetjening fra arbejdet i et supermarked? Skriv også dine erfaringer ned på arket fra før.
 

Uddannelses- og erhvervsvejledningen

Åben vejledning og telefontid: Mandag, onsdag, torsdag og fredag: kl. 9.00 - 14.00. Tirsdag kl. 9.00-12.00.

Ring på tlf.: 5578 8888

Adresse: Bredahlsgade 1B

4200 Slagelse

3. Hvor får du mere at vide om forskellige uddannelser?
Nu kunne det måske være rart at få mere viden om, hvordan du kan bruge dine interesser og kompetencer i forbindelse med en konkret uddannelse. På Selandia kan du kontakte uddannelses- og erhvervsvejledningscentret, der kan hjælpe dig på vej mod det rette uddannelsesvalg. Du finder en oversigt over vores vejledere her. Vores vejlederteam kan give dig overblik over de mange forskellige uddannelser, som Selandia tilbyder. Du kan også altid søge information på uddannelser på Selandias hjemmeside for hver enkelt uddannelse, eller se en samlet oversigt her. Prøv også vores uddannelsesvælger, hvor du kan søge ud fra dine interesser og ønsker.
 

4. Kan økonomien hænge sammen?
Men lysten driver jo ikke værket alene. Kan du overhovedet få økonomien til at hænge sammen op til, at din uddannelse starter? Og senere på SU. Eller kan du måske få løn under uddannelsen, fordi du allerede har en læreplads i en virksomhed, inden du starter uddannelse? Husk at finde ud af, hvordan din økonomi vil se ud, hvis du starter uddannelse.
 

5. Hvad er praktisk muligt i din hverdag?
Skal børnene hentes i institutionen inden klokken 17? Så er det måske ikke realistisk at arbejde aften og weekend, som man gør det i dagligvarebranchen. Har du en dårlig fod? Så er det måske ikke sagen med et job, hvor du skal gå meget hver dag. Kan du komme i tanke om nogle forhold i din hverdag, som du skal tage højde for, når du vælger uddannelse?
 

6. Er der adgangsbegrænsninger på uddannelsen?
Hvordan er adgangskravene på din drømmeuddannelse. Skal du f.eks. have et bestemt karaktersnit, for at komme ind på din drømmeuddannelse? Hvis du ikke har de nødvendige karakterer, kan du måske starte med et VUC-forløb. Vil du f.eks. læse EUX business på kontor, der kræver, at du har visse fag på c-niveau, så findes der et særligt VUC-forløb, der kan bringe dig på niveau.
 

7. Hvordan er mulighederne for praktik og lærerplads?
Nogle brancher er sværere end andre at skaffe praktik- og lærerplads indenfor. Har du flere uddannelser i kikkerten, så undersøg hvilken, der har bedst beskæftigelsesmuligheder for tiden og lad det få indflydelse på, hvilken uddannelse du vælger. Du skal jo helst i arbejde efter endt uddannelse.
 

8. Hvor får du mere at vide om drømmeuddannelsen?
Nu har du et par konkrete uddannelser i kikkerten, men vil gerne vide noget mere om de enkelte uddannelser. Så er det tid til at søge mere information om dén uddannelse, du er interesseret i - og det kan du let og hurtigt gøre i vors Uddannelsesvælger her. Kontakt også gerne Selandias Uddannelses- og erhvervsvejledning, som kan give dig uddybende information på telefon: 5856 7000.

 Held og lykke med uddannelsesvalget. Vi glæder os til at se dig på en af vores mange spændende uddannelser.