Bager / konditor

Bager og konditor-uddannelsen er til dig, der elsker duften af nybagt brød, og som kan lide at fremstille lækre kager og desserter. På uddannelsen lærer du at kombinere moderne bagemetoder med fagets gamle håndværkstraditioner, så du kan fremstille brød og kager, der giver kunderne en smagsoplevelse.

Bliv bager og konditor på Kokke- & Tjenerskolen på Selandia i Slagelse

Du bliver også i stand til at planlægge bagningen på arbejdspladsen, beregne indkøb og salg, ligesom du lærer at betjene kunder og yde en god kundeservice. Da en bager ofte begynder sit arbejde om natten, skal du være indstillet på at møde meget tidligt på jobbet. Du kan afslutte uddannelsen som bager eller konditor med forskellige typer af specialer:

  • Brødbager eller brødbager med profil
  • Kagekonditor eller kagekonditor med profil
  • Bager og konditor

 

Et godt valg for mig

Det fedeste ved uddannelsen er, at man kan udtrykke sig på en helt anden måde end ved mange andre fag. Som konditor skal du være kreativ, og som bager skal du være mere tålmodig.

Anne Marie Jensen, elev på Kokke- og Tjenerskolen

BÅDE I KØKKENET OG I KLASSELOKALET
Uddannelsen veksler mellem skole og praktik. På skolen foregår undervisningen ofte i køkkenet, hvor du får lov at eksperimentere og være kreativ med dine hænder.

FAG 
På skolen skal du alt efter speciale have undervisning i brødproduktion, dessertproduktion, flødekager og lagkager, rullede deje samt rørte kager og piskede masser. Herudover skal du også have fag som egenkontrol og arbejdspladsvurdering, varekendskab samt salg og service.

 

 

Om uddannelsen

Brobygning og introkurser

Kom og oplev uddannelsen. Prøv et introduktionskursus (hvis du går i 8. klasse) eller brobygning (hvis du går i 9. eller 10. klasse)

Prøv brobygning på Kokke- & Tjenerskolen

Prøv introduktionskursus på Kokke- & Tjenerskolen

Uddannelsesforløb

Uddannelsen består af grundforløb 1 og 2 og et hovedforløb.

Grundforløb 1
På grundforløb 1 har du valgt hovedområde og fagretning. Efter grundforløb 1 vælger du, hvilken konkret uddannelse du vil tage. Du har altså et halvt år til at beslutte dig.
Grundforløb 1 giver adgang til alle erhvervsuddannelser på Selandia - uanset hvilket hovedområde og fagretning, du har fulgt.

Grundforløb 2
Grundforløb 2 varer i alt 20 uger. Her har du fag, som retter sig direkte mod din uddannelse. På skolen har du både teoretiske fag og praktiske opgaver – så du lærer teorien ved at bruge den i praksis.

Du afslutter grundforløbet med en prøve, og du får et grundforløbsbevis.

Grundforløb 1 og 2 kan du tage på Selandia, mens resten af uddannelsen foregår på en anden skole.

Varighed

Både bager- og konditoruddannelsen tager 3 år og 7 måneder.
Se i øvrigt grafik ovenfor for at se vekselvirkning mellem skole- og praktikforløb.

EUX

Denne uddannelse kan tages med EUX.
Med en erhvervsuddannelse med EUX får du et svendebrev, så du kan arbejde inden for dit fag, nøjagtig som en almindelig erhvervsuddannelse. Samtidig giver uddannelsen dig adgang til at læse videre bagefter eller senere, hvis du har lyst til det. Du vil så samme vilkår som unge med en gymnasial eksamen. EUX er for dig, der er meget målrettet, fagligt dygtig og en energisk elev. På Selandia kan du tage Grundforløb 1 og 2 som Bager/Konditor med EUX, mens hovedforløbet foregår på en anden skole.

Her kan du læse mere om, hvad EUX er, og hvad det kræver.

Studiemiljø

Vi synes du skulle prøve at opleve det selv.
Vi vil gerne, at du har det så godt som overhovedet muligt. derfor har vi gratis cafè med udvalg af varme drikke, hyggelige omgivelser med pc adgang, elevrestaurant og blot for at nævne nogle aktiviteter: bordfodbold, petanque og meget mere. Og vi er meget åbne for en dialog hvis lige netop du, har et godt forslag.

Praktik

Uddannelsen som bager/konditor er en vekseluddannelse, hvor du veksler mellem praktik i en virksomhed og ophold på skole. Praktikforløbene varierer i længde fra 1 til 3 år.
I praktiktiden bliver du oplært i de arbejdsfunktioner, som hører til uddannelsen.
Du skal selv finde en praktikplads og indgå den skriftlige uddannelsesaftale med praktikstedet. Selandia har et praktikcenter, hvor du kan få hjælp og vejledning til at finde din praktikplads. Læs mere om praktikcenteret i linket nederst.

Skolepraktik
På uddannelsen til Bager/konditor har vi ikke mulighed for at tilbyde vores elever skolepraktik.

Praktikophold i udlandet
Hvis du har drømme om at tage dele af din uddannelse i udlandet, kan vi hjælpe dig til at realisere din drøm. Selandia har en lang række kontakter og et internationalt kontor, som kan bistå dig med alt det praktiske omkring et praktikophold i udlandet.
Læs mere om praktik i udlandet herunder.

Praktikcenteret

Praktik i udlandet

Adgangskrav

Læs om adgangskrav til uddannelsen i linket nederst.

Adgang til hovedforløb
For at komme videre til hovedforløb skal du have bestået følgende fag, som du gennemgår i løbet af grundforløb 2:
- Naturfag på E-niveau

Adgangskrav til uddannelsen

Voksenuddannelse (EUV)

Hvis du er fyldt 25 år, tager du en særligt tilrettelagt erhvervsuddannelse for voksne (EUV).
EUV er en grunduddannelse for voksne og er lavet til dig, som ikke har en uddannelse, men er motiveret for at få det. Det kan også være, at din uddannelse er forældet, eller at du er faglært med en udenlandsk uddannelse, der ikke kan godkendes direkte i Danmark.

Uddannelsen tilrettelægges på baggrund af en kompetencevurdering. Det vil sige en vurdering af den uddannelse og den erfaring, du allerede har. Din uddannelse bliver dermed i de fleste tilfælde kortere.

Du kan få hjælp til at få vurderet dine kompetencer og dine muligheder for uddannelse og job. Kontakt Selandias Kompetencecenter, som hjælper dig på vej. Telefonnummer: 5856 7000. Mail: kcs@sceu.dk
Klik på linket herunder og læs mere om, hvordan Selandia Kompetencecenter kan hjælpe dig.

Kompetencecenter

Job og videreuddannelse

Som bager/konditor har du mulighed for at læse videre til serviceøkonom, procesteknolog, eller inden for ernæring og sundhed.

Økonomi og udstyr

Løn
De fleste starter uddannelsen på grundforløbet uden en uddannelsesaftale og får ikke løn. Du kan søge SU, hvis du er over 18 år. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i praktik- og skoleperioderne. Løn efter gældende overenskomst. Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.

Udgifter til udstyr og andet
Når du starter på grundforløbet skal du betale 700 kr for knive og bog og desuden skal du selv betale for korrekt kokkeuniform.

Ansøgning og optagelse

Du ansøger om optagelse via www.optagelse.dk.
Er du fyldt 25 år, skal du kontakte en vejleder på Selandia og få en aftale om at få vurderet dine kompetencer.

optagelse.dk