For gammel til en erhvervsuddannelse? Drop dine fordomme

16.05.2017

Afholder tanken om yngre klassekammerater dig fra at tage en uddannelse? Jannie på 44 år er i gang med en erhvervsuddannelse og mener, at du skal skippe dine fordomme

For gammel til en erhvervsuddannelse på Selandia? Drop dine fordomme

– Hvis man i min alder vil have en uddannelse, er man nødt til at skippe de fordomme, man har om unge og være lidt åben, siger Jannie Gade.

Jannie er 44 år, læser EUX Business og sætter pris på sine yngre klassekammerater. For ifølge Jannie har alderen ingen betydning. Det handler om indstilling:

– Det hele handler om din indstilling til uddannelsen. Du kan tydeligt mærke, hvis folk er tvunget ud i det. Så har de ikke indlevelsesevnen og gejsten. Og så er det lige meget, om de er 16 eller 35, fastslår hun, og fortsætter:

– Hvis du ikke brænder for din uddannelse, så gider du heller ikke. Du bliver ukoncentreret, gider ikke være med i gruppearbejde, lave lektier eller holde din mund i timerne. Og det har intet med alder at gøre.

Fra (næsten) pædagog til kontorarbejde
Jannie brænder for kontorarbejde. Egentlig arbejdede hun som pædagogmedhjælper i mange år, og var i gang med at uddanne sig til pædagog. Hun manglede blot at skrive sin bachelor,

– Jeg tog et semester fri fra seminariet, inden jeg skulle til at skrive bachelor, men jeg kom aldrig tilbage. Det var sådan et kald til kontorarbejdet, jeg fik.

Herefter arbejdede Jannie som ufaglært på kontor i syv år. Hun fløj hurtigt op ad rangstigen, hvilket bekræftede hende i, at hun havde fundet sit kald. Hun ville dog gerne sikre sig selv bedre. Derfor gik hun i gang med kontoruddannelsen, så hun kunne blive faglært.

– Jeg har gået i skole i rigtig mange år som voksen. Seminariet var meget blandet, så jeg har studeret med andre unge før. Derfor ved jeg, at de unge har rigtig meget at byde ind med – det har vi alle sammen. Hvis man er åben, får man et rigtig godt samarbejde. Jeg lærer jo også rigtig meget af de unge,og de lærer noget af mig.

Bedstemor med slag i
Også de yngre klassekammerater nyder godt af at have en ældre klassekammerat:

– Jeg har fået at vide af mine lærere, at de er rigtig glade for, at der er den her "granny" i klassen. De siger, at jeg giver en form for ro. Jeg gider heller ikke alt det diskussions-fis, kliker eller sladder. Så vi fungerer sammen i klassen og hygger os alle sammen. Den gode karma gør, at man gider komme hver dag.

Og de unge synes, hun er cool – hende bedstemoren. Så de kalder hende bedstemor med slag i. Jannie deltog nemlig i starten meget i de unges arrangementer - også udenfor skoletiden:

– Vær ung med de unge, så vil de unge også gerne være gamle med dig. Man er nødt til at give lidt for at få lidt.

Drop attituden
Jannie giver. Hun åbner op for sine klassekammerater,

– Man har altid noget at snakke om. Man skal ikke bare lukke af. Man skal åbne op, og hvis man vil uddannelsen, er man nødt til at blande sig med de unge, siger hun og fortsætter:

– Jeg ved at mange har den attitude: ”Jeg er ældre end dig, så jeg ved mere end dig, ergo bestemmer jeg over dig” og det går ikke. Hvis man har den holdning, skal man ikke starte på en uddannelse med de unge; For det gode fællesskab har ikke en dyt med alder at gøre, det handler om at have den rette indstilling både til hinanden og til uddannelsen – fra begge parter af, slutter Jannie. 

Er du klar til at droppe fordommene og starte på en af Selandias mange uddannelser? Søg optagelse allerede nu på optagelse.dk.