Fejlmeddelelse

Notice: Undefined property: stdClass::$field_type i include() (linje 20 af /app/sites/all/themes/selandia/templates/nodes/node--article.tpl.php).

Når du bliver kaldt til samtale

Nervøs for samtalen? Det behøver du ikke at være, hvis du følger disse fem råd.

Hvad kan du selv gøre før samtalen?

Er du blevet kaldt til samtale i en virksomhed på baggrund af din ansøgning? Godt gået! Så er det nu, du skal forberede dig til samtalen, så du øger chancerne for, at virksomheden vælger dig, som deres nye elev. Vi har samlet fem gode råd til at sikre, at du får en god samtale, undgår nervøsitet og bliver helt klar til dit nye arbejde.

Forbered dig godt
Du skal vise virksomheden, at du VIRKELIG gerne vil have praktikpladsen. Sæt dig derfor godt ind i hvad virksomheden arbejder med, hvor deres hovedkontor ligger og hvad den administrerende direktør, lederen eller ejeren hedder.

Sæt dig i virksomhedens sted, når du svarer på, hvorfor virksomheden skal ansætte dig. Spørg dig selv, hvad DIN motivation er til at blive elev i netop dén virksomhed. Vær desuden klar til at uddybe det, du har skrevet om dig selv i din ansøgning og vær ærlig og åben.

Kom i god tid!
Det er vigtigt at vise virksomheden, at du kan overholde aftaler, så kom til tiden – og gerne før. Tid er penge for virksomheden. Når du kommer til tiden, viser du virksomheden, at du virkelig vil praktikpladsen og går op i at gøre det godt. I mange brancher er der ofte deadlines, som man skal nå, og derfor er det godt, når du viser, at du kan overholde dem. Virksomhederne vil nemlig gerne ansætte lærlinge eller elever, der er til at stole på.

Læs hvordan Stefan scorede en elevplads.

Lad mor blive hjemme
Det er helt okay, at snakke med din mor, far og dine venner om, hvordan man bedst forbereder sig til en samtale. I kan for eksempel tale om, hvordan de forestiller sig at samtalen forløber og hvilke spørgsmål som virksomheden stiller. Din familie og venner kan give dig gode råd, men de kan ikke gøre arbejdet for dig. Derfor skal du gå alene til samtalen, så du viser virksomheden, at du kan selv. Husk det er ikke din mor, de ansætter. De ansætter dig.

Tag initiativ
Du er blevet kaldt til samtale, fordi virksomheden har set noget i dig. Nu skal du bevise, at du kan. Vis dem, at du kan tænke selv, og at du brænder for at få den praktikplads. Det bliver også sjovere at gå på arbejde, hvis du selv kan være med til at bestemme og får lov til at bruge hovedet.

Vær dig selv!
Til samtalen ser virksomheden på, hvad du kan, men også hvem du er. Derfor er det en god ide, at være sig selv. Er du én af dem, der bliver nervøs, når du skal møde nye mennesker? Så tag en dyb indånding og øv dig for eksempel på at fortælle tre ting, du godt kan lide ved dig selv. Det kan være, at du er rar at være sammen med, at du altid husker at rydde op efter dig selv, eller at du er god til at lære nye ting. Det er evner, som en praktikplads også kan bruge.

Det er altid en god ide at forberede et eller to spørgsmål til virksomheden, og begrunde hvorfor du lige præcis har valgt deres virksomhed og fag

Nu er du godt klædt på til at gøre samtalen til en god oplevelse. Du kan foreslå virksomheden, at du kontakter praktikkonsulenten for at få styr på papirarbejdet. Se her hvad en Uddannelsesaftale skal indeholde  eller her, hvis du har andre spørgsmål til, hvordan du får en praktikplads.

Har du brug for hjælp?

Eller har du spørgsmål til, hvad du selv kan gøre for at få en praktikplads, så tag fat i Selandias Praktikkonsulenter. Vi har samlet en oversigt her.