Fejlmeddelelse

Notice: Undefined property: stdClass::$field_type i include() (linje 20 af /app/sites/all/themes/selandia/templates/nodes/node--article.tpl.php).

PIU - praktik i udlandet

Drømmer du om at prøve kræfter med den store verden, kan du komme i praktik i udlandet som en del af din uddannelse.

PIU står for Praktik I Udlandet, og det er en fantastisk mulighed at komme i praktik i et andet land, hvis du har afsluttet grundforløbet på én af fagskolernes indgange, HG eller har taget en uddannelse på Erhvervsgymnasiet.

Nanna Kristensen drømmer om at flytte permanent til Norge, hvor hun var i praktik

PIU er oplagt, hvis du har lyst til at sælge computere i Dublin, arbejde med administration i München, bygge huse i Tyskland eller jonglere med tallerkener i Paris. Der findes to former for PIU, nemlig udstationering fra virksomheder og skoleudsendelser.

Udstationering
Hvis du allerede har en uddannelsesaftale i Danmark, kan du komme i praktik i udlandet, hvis din arbejdsgiver siger god for det. Du kan blive udstationeret hos en samarbejdspartner, et datterselskab eller en anden kontakt i udlandet. Det vil næsten ikke koste din danske arbejdsgiver noget, da du under et ophold i udlandet vil blive lønnet af praktikstedet. Og med en dansk uddannelsesaftale skal du under praktikken have en elevløn, som svarer til de danske elevlønninger. Din arbejdsgiver skal betale forskellen, men får sine udgifter refunderet af Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER).

Skoleudsendelse
Selandia samarbejder med Silkeborg Handelsskole om praktik for de merkantile uddannelser, mens Selandia selv er ved at opbygge eget netværk for de andre skoleudsendelser under PIU-ordningen. Under opholdet får du løn fra dit praktiksted, min. 5-6000 kr. pr. måned, mens AER (Arbejdsgivernes Elevrefusion) refunderer rejseomkostninger og en del af udgifterne til husleje. Du er dækket af den danske sygesikring ved PIU-opholdet op til et år i Tyskland. Selv om praktikstedet er i udlandet, skal skoleperioderne som regel tages i Danmark.