Ofte stillede spørgsmål - FAQ om uddannelse

14.03.2017

Brænder du inde med et spørgsmål? På denne side finder du svar på de mest stillede spørgsmål hos Selandia om uddannelsesvalg, optagelse, SU, praktik, transport, bolig og meget mere.

Mest stillede spørgsmål til Selandia - FAQ

Hvad vil jeg gerne være?
Uddannelse og skoler
Optagelse
Opstartsdatoer
Praktikplads
SU
Transport
Hvor kan jeg bo?
Mentor og speciel støtte
 

AFKLARING

Hvordan finder jeg ud af, hvad jeg gerne vil?
Svar: Hvis du er i tvivl om hvilken uddannelse, du skal vælge, står vi klar til at hjælpe dig. Læs for eksempel artiklen "7 Stærke tips: Hvad vil du være?". Prøv også vores uddannelsesvælger, hvor vi finder uddannelser til dig, som matcher dine interesser og ønsker. Endelig kan du også kontakte vores studievejledere på Selandia, som står klar til at hjælpe dig. Du kan starte med at kontakte vores uddannelses- og erhvervsvejledere. Se kontaktoplysningerne i højre spalte.

 

UDDANNELSER OG SKOLER

Jeg vil gerne vide mere om en bestemt uddannelse på Selandia
Svar: Her på Selandias hjemmeside kan du læse mere om de forskellige uddannelser, vi tilbyder: Gå til Selandias uddannelsesoversigt. Alle Selandias studievejledere vil også rigtig gerne hjælpe dig. Du kan kontakte vores uddannelses- og erhvervsvedlere på telefon 58567000. Der er telefontid mandag, onsdag, torsdag og fredag: kl. 9.00 - 14.00, og tirsdag kl. 9.00-12.00. Du kan også vælge at kontakte studievejlederen på lige netop den uddannelse, du er interesseret i. Find den uddannelse her på hjemmesiden, som du gerne vil vide mere om - der finder du kontaktoplysninger til studievejlederen i højrespalten. 

Hvor lang tid varer den enkelte uddannelse?
Svar: De fleste uddannelser på Selandia veksler mellem praktiske forløb på værksteder og undervisning i klasselokalet og tager mellem 1-4 år. Du kan læse mere om længden på de forskellige uddannelser i vores uddannelsesbeskrivelser. Find din uddannelse her.

Kan jeg få merit for fag, som jeg har haft før?
Svar: Ja. Du kan få merit for et fag, hvis faget er bestået på samme niveau, som det fag, du skal have på uddannelsen.

Kan jeg genopfriske grundforløbet?
Svar: Nej, når du har taget et grundforløb, så kan det ikke tages igen.

Koster det noget at starte på en uddannelse?
Svar: Der kan være et beløb, som dækker udgifter til kopier, bøger m.m. når du starter på en uddannelse. Der er også uddannelser, hvor der kræves arbejdstøj, sikkerhedssko m.m. som du selv skal betale for, når du starter.

Hvad er forskellen på skoler og uddannelser?
Svar: På Selandia skelner vi mellem skoler og uddannelser. Skolerne samler de forskellige uddannelser i fælles fagområder. Når du starter på et grundforløb er det sammen med de andre uddannelser, som ligger under den samme skole som din uddannelse.

 

OPTAGELSE

Jeg vil gerne søge om optagelse på en uddannelse på Selandia – hvordan gør jeg?
Svar: Du går ind på optagelse.dk. Her kan du søge elektronisk med dit NemID. Er du under 18, skal du udfylde en ansøgning i samarbejde med UU eller dine forældre. Hvis du er over 18 år og ikke ønsker at bruge NemID, kan du vælge at skrive blanketten ud og sende den med posten.
Der kan være specielle krav til optagelse på de enkelte uddannelser. Tjek din uddannelse og optagelseskrav her på hjemmesiden. 

Er der en maks. grænse for, hvor mange uddannelser, jeg kan søge?
Svar: Fra 1. august 2015 kan du højst søge ungdomsuddannelse tre gange.

Jeg har en studentereksamen – og vil gerne have en erhvervsuddannelse. Hvad gør jeg?
Svar: Hvis du vil tage en uddannelse inden for detail, handel, kontor og finans, kan du tage et supplereringskursus på 12 uger (HGS), som gør, at du kan søge en læreplads inden for disse områder.
Hvis du ønsker at tage nogle af de øvrige erhvervsuddannelser, skal du have et grundforløb. Du kan få merit for de fag, som du har bestået i forvejen på samme niveau.

Hvilke optagelseskrav er der til min uddannelse?
Svar: Se de generelle optagelseskrav til en erhvervsuddannelse og en EUX uddannelse her. 

Optagelseskrav - erhvervsuddannelse
Optagelseskrav - erhvervsuddannelse med EUX

Er der adgangsbegrænsning til min uddannelse?
Svar: Ja, du skal i gennemsnit have både 02 i dansk og matematik.

 

OPSTARTSDATOER

Hvor får jeg at vide, hvornår jeg skal starte på min uddannelse?
Svar: Når du er optaget på din uddannelse, får du et brev fra Selandia med forskellig information om din uddannelses indhold, og hvornår der er studiestart.
På de fleste uddannelser er der studiestart både sommer og vinter. Se mere under de enkelte uddannelser her på hjemmesiden. 

 

PRAKTIKPLADS

Er det svært at få praktikplads inden for den uddannelse, jeg gerne vil vælge?
Svar: Det varierer fra branche til branche, hvor svært det er at få praktikplads. På praktikpladsen.dk kan du få et overblik over hvor mange og hvilke virksomheder, der tilbyder pladser inden for de forskellige fag og specialer. På Selandia har du mulighed for at komme i skolepraktik, hvis du ikke har en plads i en virksomhed.

Hvad går skolepraktik ud på?
Svar: Skolepraktik er for dig, der ikke har fundet en elevplads, men som gerne vil starte dit praktikforløb. Hvis du skal i skolepraktik, er det Praktikcentret på Selandia, som hjælper dig. Mens du er i skolepraktik skal du søge elevplads, så du hurtigst muligt kan komme ud på en praktikplads og fortsætte din uddannelse der. 

Hvordan finder jeg en praktikplads?
Svar: Du skal selv være opsøgende og lede efter en praktikplads, og det er dit eget ansvar at finde en plads. Praktikcentret på Selandia har kontakt til virksomheder, som gerne vil have elever, og centret kan hjælpe dig med at finde en praktikplads.

 

SU

Hvordan får jeg SU?
Svar: Du går ind på su.dk, hvor du kan søge om SU. Du kan først søge en måned før, din uddannelse starter. Du kan også først søge om SU, når skolen har bekræftet, at du er optaget på din uddannelse. 

Hvor mange timer skal jeg have for at få SU?
Svar: Det er skolen, der afgører, om du er studieaktiv. Hvis du er det, kan du få SU. Hvis du har merit for et fag, kan skolen bestemme, at du stadigvæk er studieaktiv og dermed er berettiget til SU.

Hvor mange penge kan jeg få fra SU?
Svar: På su.dk kan du se, hvor mange penge du kan få. Du kan også læse mere om mulighederne for at tage SU-lån, slutlån m.m. 

 

TRANSPORT

Hvordan kommer jeg til Selandias skoler?
Svar: Du kan få et overblik over placeringen af Selandias skoler her. Her kan du også se detaljerede kort over, hvor hver uddannelse er placeret.

Kan jeg få tilskud til transport?
Svar: Hvis du har langt til din uddannelse, kan du søge om at få tilskud til din transport. Gå ind på www.ungdomskort.dk, hvor du kan søge om ungdomskort til bus eller tog. 

 

HVOR KAN JEG BO?

Ønsker du at flytte hjemmefra, mens du er under uddannelse, eller har du langt til din uddannelse, er der flere muligheder for at få et sted at bo. Læs mere herunder.
 

Skolehjemmet

Hvad er skolehjemmet?
Svar: Hvis du har langt til din uddannelse, kan du bo på Selandias skolehjem, som ligger i Slagelse. For at bo på skolehjemmet skal du have mere end fem kvarters rejsetid mellem dit hjem og den nærmeste erhvervsskole. Skolehjemmet skal erstatte dit hjem i den tid, du er på Selandia for at uddanne dig. Du får kost og logi og mulighed for at bo sammen med andre unge, som også tager en uddannelse på Selandia. 

Hvad koster det at bo på skolehjemmet?
Svar: Er du under 18 år, og har du mere end fem kvarters rejsetid mellem dit hjem og den nærmeste erhvervsskole, kan du bo gratis på Skolehjemmet. Tilbuddet gælder uanset, hvor i landet du bor. Er du over 18 år, kan du også bo på Skolehjemmet for et beløb hver uge, som svarer til merudbetalingen for SU som udeboende. 

Hvordan er det at bo på skolehjemmet?
Svar: Skolehjemmet er andet og mere end et kollegium og et pensionat. Det giver dig nemlig også en række muligheder i fritiden. Du kan deltage i sport, hobbyaktiviteter, film, foredrag, fritidsundervisning eller bare hygge dig med kammeraterne.
På Skolehjemmet kan du også få uddannelsesvejledning og deltage i lektielæsningsgrupper, studiegrupper, faglige foredrag og udflugter. 

Hvem skal jeg kontakte, hvis jeg gerne vil bo på Skolehjemmet?
Svar: Læs mere om Skolehjemmet her og find link til ansøgningsskema

 

MENTOR OG SPECIEL STØTTE
Du kan, ved at henvende dig til vejlederen på den uddannelse hvor du går, søge om mentor eller anden form for hjælp, hvis du har behov.