7 stærke tips: Hvad vil du være?

24.02.2017

Hent 7 tips, som hjælper dig på sporet af den uddannelse, der matcher lige præcis dig.

7 stærke tips: Hvad vil du være?

Hvad nu, hvis du slet ikke ved, hvad du vil være? Eller hvis du er tvivl om, hvilken af flere uddannelser der i virkeligheden matcher dig bedst? Eller, eller, eller … 
Her får du 7 tips, som kan hjælpe dig med at komme tættere på målet om at vælge den rigtige uddannelse – for dig.

1. Hvad er du god til i skolen? 
Det, du synes er sjovt eller interesserer dig, er tit også det, du er god til. Er der fag eller opgaver, du godt kan lide, eller hvor du glemmer tiden, fordi du er helt fordybet? Opgaver, hvor du kan mærke, at det kribler i fingrene for at komme i gang? Eller en bestemt måde at arbejde på – kreativt, hjælpe andre, hjernegymnastik … Lav en liste over alt det, du er god til og interesserer dig for. Det er første step.
 

2. Hvad laver du i din fritid? 
Hvad kan du lide at lave i din fritid? Foretrækker du at være ude eller inde? Skal der være fart på, eller vil du hellere læse en bog alene? Skriver, maler, bygger eller konstruerer du – eller vil du gerne sætte ting i system, nørde ved din computer, eksperimentere med en lækker kage eller noget helt andet. Alt sammen er ledetråde til at finde den rigtige retning.
 

3. Undersøg! 
Brug tid på at undersøge uddannelser og job. Der er helt sikkert en masse, du ikke kender til – endnu. Og tit er der flere veje til drømmejobbet. Afkryds dine interesser på Selandias uddannelsesvælger, og se, hvilke uddannelser der matcher dine interesser. Prøv også uddannelsesguiden.dk. I jagten dukker der muligheder op, du ikke havde tænkt på. Og du bliver samtidig klogere på, hvad du ikke har lyst til. Alt sammen gør dig mere sikker i dit valg.
 

4. Spørg!
Der er masser af mennesker, der gerne vil hjælpe dig. Udnyt chancen! Kontakt vejlederne på ungdomsuddannelserne. I højrespalten her på siden finder du ved de enkelte uddannelser telefonnumre og e-mailadresse på studievejledere, som kan hjælpe dig med spørgsmål. Du kan også kontakte studievalgcentre og tjek eVejledning.dk. Kender du nogen, der går på den/de uddannelser, du er interesseret i – så kontakt dem og spørg om alt det, du ikke kan læse dig til. Hvordan er undervisningen, hvordan arbejder man på skolen, hvordan er studiemiljøet og stemningen på skolen osv. Spørg, spørg, spørg!
 

5. Besøg!
Deltag i informationsmøder og åbent hus-dage på ungdomsuddannelserne. De fleste uddannelsessteder holder åbent-hus-arrangementer og informationsmøder – og de er åbne for alle. Det er din genvej til at fornemme stemningen på skolen og spørge ind til alt det, du mangler svar på. Kender du nogen, der går på den uddannelse, du er interesseret i – så spørg om du må komme på visit på skolen. En lille rundvisning og at fornemme stemningen er guld værd.
 

6. Prøv!
At afprøve om dit drømmejob i virkeligheden er dig – er en unik chance. Udnyt chancen i erhvervspraktik. Eller søg et fritidsjob, hvor du kan kigge medarbejdere over skulderen i deres daglige arbejde.
 

7. Lyt!
Lyt til dig selv! Det er godt at få tips og gode råd fra dine forældre, venner og familie. Men mest af alt skal du lytte til dig selv! Hvad har du lyst til, og hvad brænder du for? Hvad giver dig en god fornemmelse i maven?