Hvad vil du være, når du bliver stor?

18.11.2016

Er du én af dem, der ikke ved, hvad du skal vælge. Her er 7 tips til at vælge rigtigt første gang.

Bliv klogere:

Vores uddannelseshjælper kan hjælpe dig med at finde en uddannelse ud fra dine interesser.

Det er et spørgsmål, som du sikkert har hørt mange gange - og især nu, hvor krydset til ungdomsuddannelsen skal sættes for mange.  Men er du en af dem, der endnu ikke ved, hvad du gerne vil, så er det langt fra usædvanligt. Nyere undersøgelser viser nemlig, at mange unge er i tvivl om, hvad der er det bedste valg for dem.

Derfor har vi samlet syv gode råd til dig, der er i tvivl eller gerne vil være mere sikker på dit valg:

 • Tænker du, at uddannelse er et valg for livet. Og kender du, at panikken breder sig ved tanken om, at du vælger forkert? Så kan vi berolige dig med, at mennesker i gennemsnit skifter karriereretning fire gange i livet. Det er faktisk få, der laver det samme hele livet. Så tag det roligt og vælg ud fra dine interesser. Der skal nok vise sig mange uventede veje, uanset hvad du vælger.
   
 • Tænk over, hvad du kan lide at lave i din fritid: Er du helst ude/inde? Hvad laver du, når du har fri?
   
 • Brug tid på at undersøge uddannelser og job. I jagten dukker der muligheder op, du ikke havde tænkt på. Og du bliver samtidig klogere på, hvad du ikke har lyst til.
   
 • Kontakt studievejledere og tjek eVejledning.dk. Kender du nogen, der går på den/de uddannelser, du er interesseret i – så kontakt dem og spørg om alt det, du ikke kan læse dig til.
   
 • Tag fat i skolen, hvis du er interesseret i at komme ud og opleve miljøet eller uddannelserne.
   
 • Udnyt muligheden for at afprøve dit drømmejob gennem erhvervspraktik.
   
 • Lyt til dig selv! Det er godt at få tips og gode råd fra dine forældre, venner og familie. Men mest af alt skal du lytte til dig selv! Hvad har du lyst til, og hvad brænder du for? Hvad giver dig en god fornemmelse i maven?